Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Στέγασον ημάς υπό την σκιά των πτερύγων σου - Μέρος β΄

Παλαιό Φρούριο

Μετά από μια περιπετειώδη διαδικασία προσέγγισης του λέοντα σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά την εικόνα του. Με φθαρμένη την μουσούδα του κάθεται μοναχικός και απομονωμένος στο Κάπο Σίδερο κοντά στο τμήμα των τειχών που έχει πέσει. Γεννήθηκε το 1560. Περιλαμβάνει και φθαρμένη επιγραφή. Είναι ορατός μόνο από τη θάλασσα.



Αυτός στέκεται περήφανος σε ένα τείχισμα κάτω από τις τέσσερις κανονιοθυρίδες που βρίσκονται στον πύργο της Ξηράς. Πιθανόν έργο των μέσων του 16ου αιώνα.



Ετούτος ο φτερωτός γατούλης βρίσκεται πάνω στο δυτικό μέτωπο του προμαχώνα Savorgnan (ο δεξίος καθώς προσεγγίζουμε το φρούριο) και είναι ορατός από το Ακταίο. Περιλαμβάνει και επιγραφή.



            Αυτά τα κατα μέτωπο, εκτός από ένα ολόσωμο, απεικονισμένα λιονταράκια είναι εκτεθειμένα μέσα στο Παλαιό Φρούριο κάτω από τα τόξα στήριξης της σκαλινάδας που οδηγεί στο σημείο που βρισκόταν το μέγαρο του Βενετσιάνου προβλεπτή. Οι αρχικές τους θέσεις δεν είναι γνωστές. Στα δύο από αυτά υπάρχουν επιγραφές που τιμούν τον Βενετσιάνο αξιωματούχο Giorgio Grimani. Επίσης, υπάρχει και μια άλλη επιγραφή (που δεν απεικονίζεται εδώ) σε αυτό τον χώρο η οποία περιλάμβανε λέοντα από τον οποίο όμως σώζονται μόνο τα πόδια του. Αυτή χρονολογείται στο 1740 και είναι αφιερωμένη σε έναν Βενετσιάνο αξιωματούχο.



Αυτό είναι ενσωματωμένο στην στέρνα του Παλαιού φρουρίου. Μάλλον έργο του 18ου αιώνα.



Νέο Φρούριο

Ετούτος ο μπουκλωτός λέων φυλάει την «Ροrta Otturata» (Κλειστής Πύλης) του Νέου Φρουρίου, από την μεριά της Σπηλιάς. Χρονολογία 1577 περίπου. Η κατεστραμμένη επιγραφή από κάτω του μνημόνευε την κατασκευή της πύλης και του Φρουρίου κατ’ εντολή του Giovanni Contarini, προβλεπτή και καπιτάνο στην Κέρκυρα, από τον μηχανικό Ferrante Vitelli, που ολοκληρώθηκε την 1 Δεκεμβρίου 1577, επί ηγεμονίας του δόγη Sebastiano Venier, ενώ ήταν βάιλος στην Κέρκυρα ο Pietro Pisani.



Βρίσκεται πάνω στον νότιο προμαχώνα του Σκαρπώνα δηλαδή του δυτικού προτειχίσματος του Νέου Φρουρίου. Χαρακτηρίζεται από την πολύ κοντή μουσούδα. Στην  αποξεσμένη επιγραφή μνημονεύεται η αποπεράτωση του προτειχίσματος μετά την αναθεώρηση του σχεδίου του Νέου Φρουρίου κατ’ εντολή του προβλεπτή και καπιτάνου της Κέρκυρας Benedictus Erizzo υπευθύνου για τα οικοδομικά έργα του Andrea Naxo επί δόγη Nicolao De Ponte το 1583.



Αυτός στέκεται σαν κλαμμένος στην κορτίνα (μεταπύργιο = τμήμα τείχους ανάμεσα σε δύο προμαχώνες ή πύργους) του Σκαρπώνα. Η επιγραφή από κάτω είναι του 1728 και αναφέρει ότι με εντολή του δόγη Alvise Mocenigo και με τη φροντίδα του Marcus Antonius Diedo, ο προβλεπτής του στόλου Giorgio Grimani με αδιάκοπη νύχτα και μέρα εργασία σε σύντομο διάστημα ολοκλήρωσε το έργο της κατασκευής του προμαχώνα.



            Βρίσκεται στο τείχος της τάφρου απέναντι από τον Σκαρπώνα, πηγαίνοντας προς την λαϊκή αγορά. Χρονολογείται στο 1728. Η επιγραφή είναι τιμητική αφιέρωση στον Βενετσιάνο αξιωματούχο Giorgio Grimani.


Πηγές
  • http://www.corfuhistory.eu
  • http:// pandektis.ekt.gr – Αρχείο Εραλδικών μνημείων στον ελληνικό χώρο
  • http://tab.ionio.gr/culture/activities/projects/epigraphs/index.php
  • Περιοδικό Exit on line: http://www.fortunecity.com/lavendar/kane/51/exit.html
  - Το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου στα τείχη της Κέρκυρας - Γιώργος Ζούμπος
  - Φαντασμένοι και Φαντάσματα – Π.Π.
  • Κέρκυρα,ιστορία, αστική ζωή και αρχιτεκτονική 14ος-19ος αι, Τα λιοντάρια του Αγίου Μάρκου στην Κέρκυρα - Alberto Rizzi
  • Οδοιπορικό στην παλιά Κέρκυρα -  Α. Αγιούς
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου