Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Sokráki


Sokráki ligt op een plateau op 440 meter hoogte, tussen Ano Korakiána en Zygós. Het dorp ligt 23 kilometer van Corfu stad en heeft 392 inwoners (2001).
Ondanks moderne invloeden heeft het dorp haar architectonische kenmerken behouden. Mooi tegelwerk en schilderachtige steegjes, oude huizen, molens, twee prachtige pleinen en cafés. Het geeft de gast het gevoel in een ander tijdperk te zijn gekomen. 
Indrukwekkend zijn de kerken in het dorp, geleid door de grote parochie en driebeukige basiliek uit de eerste helft van de 16e eeuw, de Panagia Perivoliótissa. De kerk aan de rand van het dorp is herbouwd in de jaren ‘30, terwijl de fundamenten van een oudere kerk dateren. Het traditionele jaarlijkse festival wordt op 15 augustus gevierd.
Panagia Perivoliótissa
Bijna in het centrum van het dorp staat St. Spyridon, een éénschepige basiliek gebouwd in het begin van de 18e eeuw. De kerk heeft fresco's in de apsis en een elegante klokkentoren. De kerk is in privé bezit.
St. Spyridon
De kerk van St. Barbara met haar éénbeukig schip staat op een heuvel tussen Sokráki en Zygós.

St. Barbara
Iets meer beneden in het dorp staat de verwoeste kerk van St. Nicolaas van Mavriána, een belangrijk monument uit 1528. In het heiligdom zijn vele fresco's. Over het algemeen is de kerk in erbarmelijke staat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers de kerk vernietigd met dynamiet.
Kerk van St. Nicolaas van Mavriána
De kerk van St. Vlassis is in 1944 door de Duitsers vernietigd. Deze kerk zou reeds in 1582 hebben bestaan. Oudere dorpsbewoners spreken over een  prachtige kerk met een zuilengalerij en arcaden.

Ver van het dorp, op de weg naar Valanió in Palaiókastro zijn de ruïnes van de Byzantijnse kerk van St. Theodóros. 

Beroemde kronkelige weg en in de diepte de huizen van Korakiána.
Op de helling van het dorp Sokráki ligt het Agallis complex met het gerestaureerde artillerie controlepunt, oorspronkelijk gebouwd door de Duitsers in 1943-1944. Hier is zowel de Ionische als de Adriatische Zee te zien. 
Indrukwekkend is het pad van Ano Korakiána naar Sokráki over een lengte van vier kilometer met vele bochten, rijke vegetatie, rotsachtige randen en schitterende vergezichten.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου