Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Omgeving Kratsalo

Vitouládes
Halte Vitouládes

De volgende stop: het verlaten dorp Voutouládes of Vitouládes. Let op: niet Vitaládes!
Een eerste verwijzing naar Vitouládes is in een akte uit 1446 maar het het dorp is ouder. In 1869 telde het dorp slechts 28 inwoners. De nederzetting is uiteindelijk verlaten.
St. George
De overblijfselen van de nederzetting zijn zichtbaar vanaf de weg en bevinden zich, gezien vanuit de richting Agía 'Anna, aan de linkerzijde. De kerk van St. George staat onder een enorme eik. Mogelijk is dit de St. George kerk waarover in een notariële akte uit 1545 wordt gesproken. Ten noorden van het dorp gaat een onverharde weg door het grasland. Het gerucht gaat dat hier de overblijfselen van de oorspronkelijk plaats Vitouládes moeten zijn.
Waterput

Een paar gebouwen vormen een grijze foto van verlatenheid en verval. Dakloos en ten prooi gevallen aan het weer. De ovens wachten om opnieuw te ontbranden. 
Is daar iemand?

Eliaskerk en de berg Araklis
De Eliaskerk geniet net als de Simeónkapel in Doukádes van een uniek uitzicht. De kerk staat op het westen van de berg Araklis op de hoogste piek, Krátsalou genaamd. Wanneer de Eliaskerk precies is gebouwd, is niet bekend. Op de lijst van kerken in Corfu in 1753 komt de Eliaskerk in ieder geval voor. 
De Eliaskerk en de buste van Loukanári
In de buurt van de Eliaskerk is een minimuseum van memorabilia van Dimítrios Loukanáris, officier en veteraan van de Tweede Wereldoorlog. De kerk is volledig gerenoveerd. Het enige overblijfsel van het verre verleden is een deel van de dikke muur bij de ingang van de kerk. 
Lákones en Paleokastrítsa
Angelókastro
Het oude pad naar Lákones

Simeónkapel
Aan de rand van een steile afgrond balanceert de kleine kerk van St. Symios (Simeón). Stil en verlaten en uitzicht op de westkust en de Ropavlakte. Met een beetje fantasie aan te merken als een miniatuur van Meteora. 

Over de kerk doen veel verhalen de ronde. Sommigen menen dat de kapel toebehoort aan het oude dorp Mamaloi. Zeker is dat de kerk voorkomt op de lijst van kerken van Corfu in 1753 als ‘profeet Simeón op de berg’. De kerk is gelegen ten zuidwesten van Doukádes en bereikbaar via onverharde weg.

Mamaloi
Dit dorp bestaat vandaag de dag niet meer. Mamaloi (verbonden met de achternaam Mamalos) bestond mogelijk al in het midden van de 15e eeuw maar volgens notariële documenten in ieder geval in de 16e eeuw. De gerenoveerde kerk van 'Agios Anastásios is waarschijnlijk het enige zichtbare overblijfsel van het dorp Mamaloi.
Kerk van 'Agios Anastásios


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου