Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Omgeving van Nimfés


Askitarió in Nimfés
Pantokrátorkerk naast de ruïnes van de kloostercellen
Ten noorden van het dorp ligt een verlaten monastiek complex van kluizen. Het gebouw wordt beschouwd als een van de oudst christelijke monumenten van het eiland. De vroegste verwijzing naar de Hermitage is in een notarieel document van 1371. De prachtige omgeving van dichte bossen en de aangrenzende vallei is een interessante bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars.
Een groep olijfbomen, eiken, cipressen en een paar oude kastanjebomen in de buurt van een begraafplaats en een kerk. Hier gaat een voetpad naar het klooster. Het complex is niet ommuurd en staat op een open plek omringd door dichte vegetatie.


Bij de Pantokrátorkerk staat de inmiddels onthoofde, trouwe bewaker van het klooster. Aan de resten te zien moet de cipressenboom lang en oud geweest zijn.

Ten noorden van de kerk strekt zich een vlak gebied met daarop een enorm complex. Hier was in 1932 de Agrarische School van Corfu gehuisvest. 
 
Oostzijde van het hoofdgebouw 

Kluizenaar in Askitarió
De legende van de kluizenaar in Askitarió gaat terug tot de 5e - 6e eeuw na Christus. Corfu behoorde in die tijd tot het Oost-Romeinse Rijk. Het landschapsbeeld van toen is verdwenen. Een monnik van het vasteland kwam naar het eiland en besloot zich in de omgeving van Nímfes te vestigen. De ouders van de monnik hadden moeite met zijn keuze en probeerde hem te overreden terug te keren. De monnik wilde dit niet en groef een graf – volgens een andere versie ging hij een spelonk in - en begon te bidden toen plotseling een groot stuk rots afbrak en de graftombe (of de ingang van de spelonk) afsloot. De ouders zouden daarna het klooster hebben gebouwd en zich daar hebben gevestigd. De plaats waar het drama zou zijn voltrokken is voorzien van een plaquette.
Waterval Nimfés
Niet zo indrukwekkend als de watervallen van Edessa, Neda enz. maar in combinatie met het landschap, is de waterval van Nimfés indrukwekkend en uniek te noemen. Zelfs zonder spartelende nimfen in het water!
(Foto Costas Koudas Facebook Nimfés)
De waterval van Nimfés ligt in een gebied genaamd Akoli en is te bereiken via een onverharde weg. Loop over de helling naast de onverharde weg naar beneden om te zien wat de waterval eindigt. In ditzelfde gebied ligt een fijngemaakte stenen structuur, mogelijk zijn dit overblijfselen van een brug.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου