Καταρράχτης Νυμφών
Εντάξει μπορεί να μην είναι εντυπωσιακός και τόσο όμορφος όσο οι καταρράχτες της Έδεσσας, του Φονιά, της Νέδας, του Μαν’κάτσα κλπ, δεν παύει όμως να δίνει, σε συνδυασμό με το τοπίο, μια ξεχωριστή και εντυπωσιακή εικόνα. Έστω και αν δεν πλατσουρίζουν νύμφες στα νερά του.
Ο θρυλικός καταρράχτης των Νυμφώνε (φωτό από το προφίλ των Νυμφών στο φαψεβοοκ, αναρτημένη από τον Κώστα Κούδα) |
Ο καταρράχτης των Νυμφών βρίσκεται στην περιοχή της Άκολης. Προσεγγίζεται από ένα χωματόδρομο ο οποίος όμως περνά από πάνω του. Για να έχει κανείς μια καλύτερη οπτική άποψη θα πρέπει να κατέβει την πλαγιά που είναι δίπλα από τον δρόμο, προς το σημείο όπου ο καταρράχτης πέφτει. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και μια επιμελώς δομημένη λίθινη κατασκευή, ίσως απομεινάρι παλιού γεφυριού.
Δείτε και ένα βίνδεο των καταρραχτών εν δράσει εδώ.
Η κοιλάδα του Ασκηταριού
Το μονοπάτι που οδηγεί από το Ασκηταριό στην περιοχή με τσι σκαλισμένες εσοχές στους βράχους δεν τερματίζει εκεί. Συνεχίζοντας το, ξεκινάμε την κατάβαση, μέσα από το σκιερό δάσος, της κισσόστρωτης πλαγιάς. Παράλληλα αρχίζει να μας αποκαλύπτεται σιγά σιγά, υπό τον ήχο τρεχούμενων νερών, ένα ιδιαίτερο τοπίο.
Πρόκειται για μια μίνι κοιλάδα (του Καναλακίου αν δεν απατώμαι) που την έχει χαράξει ένα ρέμα ανάμεσα από δυο λοφοσειρές, στην μια εκ των οποίων βρίσκεται το Ασκηταριό. Είναι το ίδιο ρέμα που σχηματίζει, νοτιότερα στην περιοχή τσ’ Άκολης, τους γνωστούς καταρράκτες της περιοχής των Νυμφών.
Η κοιλάδα αυτή είναι ντυμένη σε αποχρώσεις του πράσινου με ένα συνδυασμό εγιών, βελανιδιών, κυπαρρισιών καθώς και άλλων δένδρων και φυτών που μαζώχτηκαν δίπλα από τα τρεχούμενα νερά του ρέματος για να ξεδιψάσουν. Την εικόνα ολοκληρώνει η πανίδα, υδρόβια και στεριανή, που βρίσκει εδώ βεβαίως πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί.
Για τσου φίλους των περιπάτων και τσου φυσιολάτρες υπάρχει μια εύκολη διαδρομή που διασχίζει αυτό το όμορφο (αν και τα σκουπίδια δεν λείπουν) τοπίο. Μόλις τεγειώσουν την κατάβαση της πλαγιάς του Ασκηταριού μπορούν να περπατήσουν ένα χωματόδρομο που κινείται βορειοδυτικά. Αυτός ακολουθά την κοίτη του ρέματος, άλλοτε υπό την σκιά δρυών άλλοτε πλάι σε ελαιώνες. Σε κάποιο σημείο συναντά και μια ξύλινη γέφυρα αποτελούμενη από κυπαρισσοκορμούς. Αυτή οδηγεί στην αντίπερα όχθη σε έναν ελαιώνα όπου υπάρχουν και άλλα μικρότερα ρυάκια που καταλήγουν στο κεντρικό ρέμα. Από εκεί μπορεί κανείς να βγει στην περιοχή των Ξαχειράδων νοτίως των Σφακερών. Αν αγνοήσουμε αυτή την παρέκκλιση τση διαδρομής, η πορεία συνεχίζει, ενίοτε με την συντροφιά περιβολιών όπου μεγαλώνουν τα περίφημα κουμ κουάτ των Νυμφών και άλλα εσπεριδοειδή, ώσπου να φτάσει στον τελικό της προορισμό, τον Πλάτωνα Νυμφών.
Πηγές
- Διαδίχτυο
- Ντόπιοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου