Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Middeleeuwse overblijfselen - deel 2

Vátos 
Tot de 16e eeuw komt het dorp niet voor in officiële documenten. Uit de leeftijd van enkele tempels in de regio moet worden aangenomen dat in het dorp reeds in de middeleeuwen bestaan heeft.

Saint Georgekerk
De kerk is gerenoveerd maar heeft zijn oorspronkelijke vorm behouden. 
(foto: G. Dimoulas)

De westkant van de kerk (foto: G. Dimoulas)
De kerk omvat een schip met halfronde apsis. De bewaarde fresco’s zijn in slechte staat en dateren waarschijnlijk uit de 14e of 15e eeuw. 
 
St. Nicholaaskerk
Dit is de parochiekerk van het dorp. Een deel van de kerk dateert uit de 13e eeuwKamára
Bronnen uit de 14e eeuw vermelden het bestaan van Kamára. 

'Agios Vlásioskerk (St. Blaisekerk)
De St. Blaisekerk ligt in de buurt van het dorp Kamára in de schaduw van de berg van Agii Déka. Tot enkele jaren geleden ontbrak het dak en was het niets meer dan een ruïne. Inmiddels is de oude kerk gerestaureerd, het kerkgebouw gerenoveerd en is de kerk voorzien van een nieuw houten dak. Uit muurschilderingen en morfologische gegevens blijkt dat de oude kerk dateert uit de 13e eeuw.
De kerk is een éénbeukige kerk met een driezijdige apsis. De entree is op de zuidelijke muur. Het heiligdom en een deel van de zuidelijke muur dateren uit de Byzantijnse periode. Dit wordt bevestigd door de aanwezigheid van versierselen van keramiek in het metselwerk van de apsis en de zuidelijke muur. De aanwezigheid van bijgebouwen geeft aan dat er een kerk en een klooster waren. In de kerk zijn fresco's uit verschillende perioden bewaard gebleven.

Kerk van de Aartsengelen Michaël en Gabriël
De kerk staat aan de voet van de berg van Agii Déka in het dorp Kamára. Het bouwjaar is niet bekend. Het is een Ionische basiliek en in goede staat. Het interieur bevat fresco's waarvan sommige dateren uit de 17e eeuw.
Een interessant kenmerk van deze kerk is dat er bepaalde elementen van andere, oude bouwsels zijn. Zo zijn er drie kleine Dorische zuilen en diverse borstweringen.


Omgeving van Vouniatádes

Onze Lieve Vrouwe Kalamiótissakapel

Verscholen tussen de bomen nabij Vouniatádes staat de Onze Lieve Vrouwe Kalamiótissakapel. De kerk is volledig gerenoveerd. Volgens de Byzantijnse Collectie in het Oude Fort dateert de kerk uit de Byzantijnse periode. Ook in een notariële akte uit 1512 wordt de kerk genoemd. De kerk is een typisch Ionische basiliek. In de kerk zijn fresco’s van na de Byzantijnse periode bewaard gebleven.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου