Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Λιμνών λόγια- μέρος γ΄

Καβουρόλιμνη

Η Καβουρόλιμνη βρίσκεται κοντά στους Πουλάδες, βόρεια του Τεμπλονίου και ανήκει στην ομάδα των λιμναίων σχηματισμών που απλώνονται στα μέρη ανατολικά του λιβαδιού του Ρόπα.
Ρυτίδες στον καθρέφτη.

Η λίμνη, πλαισιωμένη από πυκνή βλάστηση, κείτεται σε μια τοποθεσία που συνδυάζει φρυγανότοπους με χορτολιβαδικές εκτάσεις και που συνορεύει με αρκετούς λόφους. Το τοπίο συμπληρώνεται από την παρουσία δέντρων και θάμνων, κυρίως βελανιδιών και πουρναριών. Σαφώς η Καβουρόλιμνη βρίσκεται στα φόρτε της την άνοιξη όταν στήνουν πάρτυ τα αγριολούλουδα και η περιοχή παίρνει μια πολύχρωμη όψη. Έτσι το μέρος αυτό, αν και υποδεέστερο από τα μέρη της Γαϊδαράνας προς βορρά, μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για περιηγήσεις που θα ικανοποιήσουν τους φυσιολάτρες. Μια καλή ιδέα ίσως θα ήταν να ξεκινήσει κανείς από την Καβουρόλιμνη και να περιπλανηθεί προς τον βορρά μέχρι την Γαϊδαράνα. Η προς νότο περιπλάνηση είναι άσκοπη εχτός αν ενδιαφέρεται κανείς για το ΧΥΤΑ.
Χειμώνας στο λιβάδι τση Καβουρόλιμνης. Οι ξεγυμνωμένες βελανιδιές θωρούν γεμάτες φθόνο την πλούσια πράσινη αμφίεση του αειθαλούς πουρναριού. Στα πόδια τους οι ασπέρδουκλες αναμένουν καρτερικά την άνοιξη για να απλώσουν ολόγυρα το λευκό τους πέπλο.

            Η Καβουρόλιμνη είναι γνωστή και ως Γαυρόλιμνη. Ποια εκ των δυο είναι η αρχαιότερη ονομασία δεν γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι ότι στον κατάλογο των ναών του νησιού που συνέταξε ο μέγας Πρωτοπαπάς Σ. Βούλγαρης το 1753 αναφέρεται ως Καβρόλιμνη όπου υπήρχε και ναός του Εσταυρωμένου Χριστού, επι λέξει «Ομοίως απήλθομεν εις την μονήν του Εσταυρωμένου Χριστού εις τόπον λεγόμενον Καβρόλιμνη. Γιούς των μισέρ Τζώρτζη και Βοντιλάγγη αδελφών Πετρετήν». Είναι δύσκολο όμως να προσδιοριστεί η αυθεντική ονομασία καθότι οι παραφθορές στα τοπωνύμια είναι συχνό φαινόμενο. Περί της προέλευσης των σημερινών ονομασιών μπορούν να γίνουν διάφορες εικασίες. Ίσως από τα καβούρια (ναι ναι υπάρχουν και καβούρια γλυκού νερού) στην μια περίπτωση, ίσως από το δέντρο γαύρος στην άλλη.

            Η λίμνη συντηρεί ένα οικοσύστημα το οποίο έχει βρεθεί μερικές φορές κάτω από την ερευνητική ματιά επιστημόνων προς αναζήτηση διαφόρων ειδών χλωρίδας και πανίδας και έχουν βγει σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Είναι πολύ ευαίσθητο και επιβαρύνεται κυρίως από την έντονη ρίψη απορριμμάτων και την οικοπεδοποίηση. Επίσης, η περιοχή των Πουλάδων, σύμφωνα με πόρισμα μελέτης οχλουσών χρήσεων της ΝΑ, έχει κριθεί κατάλληλη για την κατασκευή ΧΥΤΥ κάτι που αν γίνει ενδεχομένως θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της Καβουρόλιμνης και των γειτονικών λιμνών.

...Όπου να' ναι, αρκεί να μην είναι μέσα ή κοντά στο σπίτι μας...Καθότι έμοιαζε τόσο άδειο το τοπίο κάποιοι είχαν την ευφυή ιδέα να το στολίσουν. Φυσικά δεν ήταν αυτή η μόνη "καλλιτεχνική παρέμβαση" στον χώρο.

Πηγές

1 σχόλιο:

  1. εξαιρετική η ιστοσελίδας σας! Εύγε!
    Από τα τοπωνύμια συμπεραίνω ότι αρχαιότερη ονομασία είναι ο κάβουρας. Αρχικά η ιδέα του κάβουρα εναλλάσσονταν με τον σκορπιό, έναν από τους παλαιότερους αστερισμούς,βρίσκεται δίπλα στο κέντρο του γαλαξία. Πίστευαν ότι ο κάβουρας-γραψαίος = ιτ.granchio- λατ.crancum, cancrum, cancro/καρκίνος γέννησε το σκορπιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή