Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Λιμνών λόγια- μέρος β΄


Σκοτεινή
Η Σκοτεινή (ευχαριστίες στους διαχειριστές του http://ecokerkyra.blogspot.com για την ευγενική παραχώρηση αυτής της φωτογραφίας)

Η Σκοτεινή είναι μια μικρή λίμνη κοντά στα Δανίλια. Κείτεται ντυμένη στα πράσινα πλάι σε έναν «σκωροφαγομένο» λόφο, ίσως παλιό νταμάρι. Απέκτησε φήμη ως μια από τις λίμνες που εξορμούσε ο Gerald Durrell, κατά την διάρκεια της διαμονής του στο νησί λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ΠΠ, για να εξερευνήσει την Κερκυραϊκή φύση. Φαίνεται πως δεν την επέλεξε τυχαία αφού η Σκοτεινή φιλοξενεί ένα οικοσύστημα με πλούσια βλάστηση και υδρόβια ζωή. Κατά συνέπεια προσελκύει το ενδιαφέρον επιστημόνων και έχουν γίνει αναφορές σ’ αυτήν σε επιστημονικά άρθρα περί χλωρίδας και πανίδας. Η βιωσιμότητα της δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεδομένη καθότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε περιοχή όπου υπάρχει μόνιμη ανθρώπινη δραστηριότητα και γειτνιάζει με ιδιωτικές κατοικίες. Πάντως όσο οι γείτονες της δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό αυτή δεν θα διατρέχει κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο.

Μπρεντάνου
Λίμνη Μπρεντάνου κοιτάζοντας βορειοδυτικά

Η λίμνη Μπρεντάνου βρίσκεται νοτιοανατολικά του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι. Περικυκλωμένη από δέντρα και θάμνους συγκροτεί ένα μικρό υγροβιότοπο ο οποίος έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και έχουν καταγραφεί κάποια από τα είδη που ευδοκιμούν σ’ αυτό. Επιστημονική δημοσίευση χαρακτηρίζει την λίμνη ασυνήθιστη και με ενδιαφέρουσες χημικές παραμέτρους. Άλλο χαρακτηριστικό της είναι ότι εμφανίζει ευτροφισμό. Το φαινόμενο αυτό, κυρίως επακόλουθο ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αναγνωρίζεται εύκολα από την μεγάλη συγκέντρωση άλγης στην υδάτινη επιφάνεια. Προκαλείται, υπό ορισμένες συνθήκες, από τον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό κάποιων οργανισμών λόγω της εμφάνισης πλεονάσματος θρεπτικών συστατικών στο νερό. Η πληθυσμιακή αυτή έκρηξη διαταράσσει την ισορροπία του βιότοπου και δυσχεραίνει την επιβίωση των υπόλοιπων υδρόβιων οργανισμών. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει και η νέκρωση του. Η λίμνη Μπρεντάνου δεν δείχνει σημεία νέκρωσης αλλά γενικά οι προοπτικές που διαγράφονται για την επιβίωση της δεν είναι και οι καλύτερες. Μπορεί να μην ασφυκτιά από την παρουσία οικοδομών όμως δεν βρίσκεται σε θέση απομακρυσμένη από ανθρώπινες δραστηριότητες ενώ ο ΧΥΤΑ δεν είναι και ο καλύτερος γείτονας που θα μπορούσε να έχει. Άλλες ανησυχίες σχετίζονται με την αποξήρανση και κλασσικά με την ρίψη σκουπιδιών.

            Οι δύο παραπάνω λίμνες καθώς και άλλες που παρουσιάζονται στις αναρτήσεις βρίσκονται σε μια περιοχή που παρουσιάζει σημαντική συγκέντρωση λιμνότοπων. Αυτή ξεκινά από τα νότια του Σκριπερού, κατεβαίνει προς Πουλάδες και φτάνει μέχρι Τεμπλόνι. Εντός της απλώνονται, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, οι εξής λίμνες και λιμνοπούλες:
Σκοτεινή
Μπρεντάνου
Κλουδάτικη
Φάφαινα
Γαυρόλιμνη ή Καβουρόλιμνη
Φουντάνα
Γιαλινά
Γαϊδαράνα 
Κουνουπίνα
Καναβού
Μάρκου


Πηγές

6 σχόλια:

  1. Ωραία παρουσίαση με λεπτομέρειες και επιμορφωτική. Συγχαρητήρια.
    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ίσως παλιό νταμάρι ή κατακρημνισμένο σπήλαιο, πιθανόν λατρευτικό! θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως νταμάρι.
    Φαίνεται ότι η λέξη σκό-τος (Σκοτεινή)συνδέεται με τη λέξη σκο-ρπι-ός και σκο-τ-όω σημαίνει χάνω τη φωτεινότητα μου, τυφλώνω (μύθος Ωρίωνα και Σκορπιού). Εύχομαι χρόνια καλά γεμάτα φως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την λιμνη Καταπίνος στον Σπαρτύλα την ξερετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για την επισήμανση! Την γνωρίζουμε απλώς δεν έχουμε κάποιο υλικό για να κάνουμε σχετική ανάρτηση.

      Διαγραφή