Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Στο βουνό του Άη Μαθιά - μέρος β΄


Ης το ορος του γαβριλος
Οι τρεις Παντοκρατόροι στην σειρά

Οι βιαστικοί που θέλουν να επισκεφτούν το βουνό, μπορούν με τα οχήματα τους να ακολουθήσουν τον τσιμεντοπετροχωματόδρομο που οδηγεί μέχρι την κορφή. Στα συν αυτή της επιλογής βρίσκεται η δυνατότητα να πάρει κανείς, καθ’ οδόν, μια καλή εικόνα της περιοχής ανατολικά του βουνου.

Άη Μαθιάς σε πρώτο πλάνο, οι Παυλιάνες με τα βουνά τους, Βουνιατάδες, Άνω Γαρούνας και βουνό Αγίων Δέκα στο βάθος


Μεσογγή και τα βουνά Χλωμού και Κάτω Σπηλαίου. Αχνοφαίνονται Βραγκανιώτικα και Χλωμοτιανά


Οι υπόλοιποι που εχτός από τον προορισμό θέλουν να απολαύσουν και το ταξίδι, ας πάρουν κάποιο από τα μονοπάτια που διασχίζουν το βούνο και καταλήγουν στην κορφή.
... και ξάφνου ξεπροβάλλει ανάμεσα απ'  τα περνάρια

Ένα από αυτά ξεκινά σε κάποιο σημείο του προαναφερόμενου χωματόδρομου και δεικτοδοτείται από μια ταμπέλα. Ονομάζεται «Γερμανικό» διότι λένε πως το χρησιμοποιούσαν οι ναζί. Πλεονέκτημα αυτής της επιλογής, εχτός βεβαίως από την γυμναστική, είναι η περιπλάνηση μέσα σε ένα μαγευτικό και πυκνό δάσος, που περιλαμβάνει τυπικά είδη της κερκυραϊκής χλωρίδας. Κυπαρίσσια, ιδρύες, μυρτιές, σχίνους, ελιές στα χαμηλά, κουραμιές και τα συναφή. Επίσης κάπου στην διαδρομή θα πρέπει να συναντήσει κανείς και μια πηγή.
Η μονή απ' τα βορειοανατολικά

Φτάνοντας στην κορφή, σε μια ανοιχτωσιά που περιβάλλεται από πληθώρα δέντρων και θάμνων ορθώνεται η μονή του Παντοκρατόρου. Βόρεια της έχει διαμορφωθεί ένας χώρος προφανώς για την διεξαγωγή του πανηγυριού την 6η του Αυγούστου αλλά και την φιλοξενία περιηγητώνε. Περιλαμβάνει παγκάκια και κιόσκι. Εδώ καταλήγει και ένα μονοπάτι που ξεκινά απ’ τα χαμηλά.
Η Πάνω Πλατεία

Ένα άλλο μονοπάτι, που ακολουθεί παράπλευρα το νότιο τμήμα του περιτειχίσματος της μονής, οδηγεί σε ένα ξάγναντο στα βράχια που προσφέρει στο πιάτο την θέα της λίμνης Κορισσίων και μέρος των νοτιοδυτικών ακτών του νησιού. Το μονοπάτι συνεχίζει και μέσα από τα πουρνάρια οδηγεί προς ανατολάς σε ένα ξέφωτο. 


Λίμνη Κορισσίων και Χαλικούνας


Εκεί υπάρχει ένας λίθινος κυκλικός τοίχος που πριν καμιά 70αριά χρόνια περιέκλειε την προαναφερθείσα ναζιστική πρόχειρη στρατιωτική εγκατάσταση. Τώρα αντιαεροπορικό ήταν, ραντάρ ήταν, παρατηρητήριο ήταν, θα σας γελάσω. Άλλο σημείο ενδιαφέροντος για τους πιο τολμηρούς αποτελεί μια γράβα. Βρίσκεται κάπου στην κορφή και λέγεται πως επικοινωνεί με την θάλασσα. Εξ’ ου και η ονομασία της, Τρύπα του Πελάου.
Η κυκλική λίθινη κατασκευή

Ώρα να την κάνουμε όμως και να αφήκουμε το βουνό στην ησυχία του. Σ’ αυτές τις εποχές δεν νοιώθει άνετα στην παρουσία ανθρώπων. Γι’ αυτό δρόμο. Οι απαιτητικοί και ορεξάτοι περιπατητές μπορούν για την κάθοδο τους να αναζητήσουν ένα μονοπάτι κατεβαίνει τσι δυτικές πλαγιές του βουνού και καταλήγει κάτου στο Πρασούδι και στο Σκίδι. Αλλιώς κατηφορίστε τον δρόμο ή το μονοπατι που σας ανέβασε εδώ απάνου.  




Πηγές

5 σχόλια:

  1. Μας ταξιδέψατε για ακόμα μια φορά σε όμορφα και άγνωστα μέρη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο κείμενο και φανταστικές φωτογραφίες, ο Άγιος Ματθαίος είναι υπέροχος και μυστηριακός. Συγχαρητήρια κ. Σκαλίτη.
    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή