Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Κοκόνες τση Κορφιάτικης υπαίθρου - μέρος α΄


            Αφήνοντας για λίγο τα ερείπια και τσου θρύλους θα κάμουμε μια μικρή παρουσίαση των ομορφότερων, ίσως, κυριών τση Κορφιάτικης υπαίθρου. Μάλιστα ως ακίνητα πλάσματα αποτελούν ίσως τα πιο συνεργάσιμα φωτογραφικά μοντέλα. Συνήθως είναι μιτσές στο μάτι αλλά εντυπωσιάζουν με άλλα μέσα τους λίγους που τις δίνουν σημασία. Ντύνονται με μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και λεπτομερειών προς ικανοποίηση κάθε γούστου. Θα τσι βρείτε να στέκονται περήφανες και ψωνισμένες, παρέα με τσ’ αδερφές τους ή τσι ξαδέρφες τους, σε βουνά ή πεδιάδες όπου σκάνε μύτη από την άνοιξη μέχρι τσ’ αρχές του καλοκαιριού. Αναφερόμαστε βεβαίως στις φημισμένες ορχιδέες. Στο νησί δεν ακούνε σε κάποιο ιδιαίτερο όνομα αλλά παλαιότερα κάποιοι τις φώναζαν κοπελούλες αν και αυτή η ονομασία κανονικά χρησιμοποιείται για τα κυκλάμινα.


Ophrys ferrum-equinum

Orchis anthropophora

Anacamptis pyramidalis

Serapias Lingua

            Ορχιδέα είναι η γενική ονομασία μονοκοτυλήδονων πολυετών φυτών τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Ορχεοειδών. Ευδοκιμούν σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και εμφανίζουν μεγάλη ποικιλομορφία. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά πάνω από 20.000 διαφορετικά μέλη στην οικογένεια. Η ταξινόμηση τους σε είδη μπορεί να γίνει μπελάς καθότι πολλές κυρίες είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Έτσι δεν υπάρχει, ακόμη και ανάμεσα στους ειδικούς, συμφωνία για το αν κάποιες από αυτές πρέπει να κατηγοριοποιούνται στο ίδιο ή σε ξεχωριστά είδη ή αν πρέπει να θεωρούνται υποείδος είδους κλπ. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα ορχιδέων οι οποίες ξεφυτρώνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Εμφανίζονται πάνω από 200 είδη, μεταξύ των οποίων κάποια ενδημικά και σπάνια. Στην Κέρκυρα απαντώνται γύρω στα 30-40 είδη και πολλά από αυτά μπορείτε να τα δείτε στο αλσύλλιο του βρετανικού νεκροταφείου.

Ophrys lutea γνωστή και ως καλογρίτσα στην Κέρκυρα

Ophrys sphegodes subsp. grammica, μέχρι και στα σκουπίδια φυτρώνουν οι άτιμες


Orchis laxiflora

Himantoglossum robertianum

            Πέρα από την κομψότατη εμφάνιση τους, αυτό που τις κάνει ξεχωριστές είναι η προσαρμοστικότητα τους πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη εντυπωσιακών μηχανισμών διαιώνισης του είδους. Για παράδειγμα κάποιες λάγνες ορχιδέες του γένους Ophrys έχουν άνθη που μοιάζουν με θηλυκά έντομα. Υποσχόμενες λοιπόν στιγμές πάθους προσελκύουν αρσενικά έντομα στην αγκαλιά τους. Αυτά έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια ζευγαρώματος φεύγουν απελπισμένα με ένα κεφάλι γεμάτο γύρη. Εν τέλει την αποθέτουν σε άλλο άνθος  με το οποίο έρχονται σε επαφή καθώς, ξαναχάφτοντας το παραμύθι, επιδίδονται σε νέα απόπειρα. Έτσι ενώ τα έντομα βαράνε στον βρόντο οι ορχιδέες επικονιάζονται. Άλλο παράδειγμα είναι ότι τα υβρίδια που δημιουργούνται από την διασταύρωση διαφορετικών ειδών έχουν μερικές φορές αναπαραγωγικές ικανότητες (πράγμα όχι συνηθισμένο στην φύση εν γένει), κάτι που ουσιαστικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων ειδών.

Βρεγμένη Ophrys bombyliflora

Anacamptis (ή Orchis) morio

Epipactis Helleborine

Είδος του γένους Serapia


Πηγές

1 σχόλιο: